Helse Of Kost logo

Hovedsiden > Artikler > Krydderurter > Basilikum

Basilikum

(Ocimum basilicum)

Det finnes flere sorter basilikum - noen med grønne blader (blant annet dvergbasilikum med små blader og sitronbasilikum med duft av sitron) og dessuten varianter med mørkerøde blader (blant annet ”Dark Opal” og ”Purple Ruffles”).

 

Smak: kraftig og sterkt aromatisk.

 

Til mat: passer ekstra godt sammen med tomat, løk og hvitløk, til fisk og kylling, i supper, eggretter og til ost. Basilikum er hovedingrediensen i italiensk pesto og brukes ofte som garnityr (spiselig pynt) i pasta og på pizza. Frisk basilikum må tilsettes like før servering i varme retter, ellers blir den lett bitter. Tørkede blader kan tilsettes tidligere i kokeprosessen.

 

Som naturmedisin: beroligende effekt, ble ofte brukt ved magebesvær, bra for fordøyelsen, stimulerer appetitten, forhindrer forstoppelse og skal også motvirke melankoli.

 

Dyrking og stell: ettårig i Norge, varmekrevende, solrik og lun vokseplass. Egentlig er basilikum best egnet for pottedyrking her i landet, for da kan du flytte den inn på kjølige og regnfulle sommerdager. Bruk vanlig blomsterjord, gjerne blandet med litt kompostert hønsegjødsel, og veldrenerte potter. Inne trenger den mye lys og mye vann hvis lufta er tørr. Kjøper du basilikum i potte i dagligvarebutikk og ikke har tenkt å bruke hele planten med en gang, må du dele den i to eller tre og plante i romslige, veldrenerte potter med vanlig blomsterjord, blandet med litt kompostert hønsegjødsel. Da kan du få langvarig glede av den ferdigkjøpte basilikumen.

 

HANDLEKURV

Handlekurven din er tom.

VIS HANDLEKURV GÅ TIL KASSEN

 ERFARINGER?

Vi hører gjerne fra deg. Klikk her

Roger ( Oslo)

Veldig bra nettbutikk, enkelt å finne frem og rask levering. Personlig vil jeg anbefale det flytende probiotika-produktet Vita Biosa som selges her - det har virkelig gjort underverker for min fordøyelse.

Flere kundeerfaringer

Anbefalt av: Startsiden KeyWeb.no JenteROM - n���¸kkelen til jenter p���¥ nett